tisdag 17 januari 2012

So you think you can jump?

Jag blir så trött. Precis som Fanny kommenterar så trodde jag ju att de här "ridning är inte en idrott"-tramsigheterna försvann när folk slutade mellanstadiet. Men internet är ju fullt av mobbare på alla olika sätt, så varför inte det här också.

Ridsport är sveriges näst största idrott, på alla sätt man kan räkna utom i mediauppmärksamhet och kommunala satsningar. Det är väl inte underligt (och absolut inte att räkna som nån konspiration) att många ringer in och röstar på en ryttare i ett publikpris när det finns ungefär 200 000 personer som är medlemmar i en ridklubb och en del till som har hästar hemma men inte är knutna till nån förening.

Kan vi inte sluta tjafsa om idiotsaker och förstå att nån som vunnit EM och är rankad etta i världscupen faktiskt är en idrottsperson som kanske förtjänar ett pris?
Det här är en sport som sverige är BRA på.

Tröttast är jag på folk som säger att det inte är svårt. Att vem som helst kan vinna på en 25-miljonershäst. Att hästen är den som gör jobbet. Att en ryttare inte gör nån idrottslig prestation.
Mm. Sätt dig du på ett ganska piggt och svårtstyrt 400-kilos-kraftpaket som springer i 30 km/h mot ett hinder på 1.60 meter.

Det är precis samma trams som på mellanstadiet när alla hästtjejer fick höra att vi inte sysslade med idrott och att det inte alls var svårt.
Nä. Det är kanske inte jättesvårt att hålla sig kvar på en häst. Eller att få en väluppfostrad häst att gå åt ungefär det håll man vill. Men det är inte svårt att hoppa längdhopp på skolidrotten heller. (och fråga vem som helst av de där kaxiga hockeykillarna som faktiskt blev medsläpade till ett stall och sen åkte hem ganska mörbultade och leriga efter fem minuter på - eller mera avramlade från - en liten harmlös ponny om ifall de fortfarande tyckte att ridning inte var nån sport)

Jag skulle vilja se ett TV-program där olika människor får prova att rida. Kanske kända idrottsprofiler eller överkaxiga krönikörer. Ge dem en bra utbildad häst och en vecka att lära sig hoppa en bana. Och låt oss se hur lätt det egentligen är.
De kanske kan tävla mot en tolvårig stalltjej i att bära tunga höbalar, lyfta motsträviga ponnyhovar eller vem som helt enkelt sitter kvar längst i galoppen genom sommarhagen.
Är du tuffare än en tioåring, eller let's jump. Revansch-TV för generationer av stalltjejer. Jag lovar dig att det blir en tittarsuccé.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar